Monday, March 28, 2011

Hukum Pemakaian Inai Bercorak

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Rupa daun inai

Hari ni aku rasa nak bercerita ttg pemakaian inai bercorak ni, sbb banyaklah aku terima email mahupun notes yang ditag oleh kawan2 Facebook. Ada kekeliruan di situ, maksudnya ada yang berkata dibolehkan dan ada yang mengatakan haram. Juga tentang lelaki yang memakai inai. 

Aku pun mencari maklumat kat Google dan akhirnya terjumpalah artikel ni dari E-Fatwa

*******
Keputusan: 
 
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.
  2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalahdibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.
  3. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.
    ********

Jadi, pada pasangan yang nak berkahwin tu, bolehlah mengambil langkah yang sepatutnya hehehe..selagi tidak melanggar syarak. Korang boleh jugak baca kat sini sebagai panduan. 

0 comments:

 

Aryanie Aleem Template by Ipietoon Cute Blog Design