Tuesday, October 16, 2012

Nantikan Kemunculannya....Apa tu?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Alhamdulillah!! ... Thank you Allah!

Akhirnya berjaya juga! Setelah sekian lama mencuri masa dan mengerah minda.

Nantikan kemuculannya...!!!!

Saturday, October 06, 2012

Kisah Petang Khamis...Tegak bulu roma..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Seperti biasa, skrg ni aku asyik balik awal sahaja. Tak macam dulu, sekurang2nya setengah jam mesti stayback kejap kat off. La ni, pukul 5.30 cabut weyhh..

Minggu ni mr nice guy sibuk. Kena kerja sehingga lewat malam. Apa nak buat, dah kerja berlambak katanya. Aku sebagai isteri sangat memahami keadaan kekasih hati aku itu (^_^). Selalu aku pesan padanya, walau sesibuk mana pun, perut jangan kosong. Nanti leka bekerja sampai perut tak terisi.

Hari khamis yang lepas, sampai rumah kira-kira jam 6 lebih. Menunggu lift setelah memakir kereta. Peliknya kerana waktu itu aku hanya bersendirian menunggu lif. Tak seperti biasanya, penuh sahaja ruangan lift lobby tu. Okay, lift yang tengah2 pun tiba, terbuka depan mata. Masuklah aku bersendirian. Tak cuak pun sebabnya ada kamera dalam lif tu. Tekanlah aku tingkat 3A!

Sampai di tingkat tempat aku tinggal, lif berbunyi. Pintu terbuka sedikit! Eh..eh kemudian tertutup kembali. Aku pelik! Lif terus naik ke tingkat atas. Aku cuak! Tekan semula floor yang aku nak pergi. Setiap tingkat aku tekan sebenarnya. Sekadar nak menguji.

Tingkat 8, pintu lift terbuka seperti biasa. Tingkat 7 dan seterusnya juga terbuka seperti biasa.
Tingkat 3A - Ting! Terbuka sedikit kemudian tertutup kembali. Ah, sudah! Apa sudah jadi?! Taknak kasi aku keluar ke? Kujeling kamera kecil di atas hujung lif.

Aku tekan tingat 3. Lif terbuka dan aku keluar. Pergi ke tingkat atas naik tangga. Sedikit seram kerana keadaan sungguh sunyi. Adoiii..berjalan kaki ke unit rumah aku, mulalah bulu roma berdiri dan macam2 aku fikir. Tinggal di rumah yang 'masing2 buat hal sendiri' kadang2 ada rasa cuaknya juga. Dahlah jiran2 bukan semuanya aku kenal. Pintu masing2 bertutup rapat sahaja. Nasib baik sekuriti kawasan ni sangat ketat. Jadi taklah risau kalau org yg bukan2 merayap kat sini.

Percaya atau tidak dalam perjalanan ke unit rumah, mcm2 doa aku baca. Masuk dalam rumah, aku cepat2 cari kucing aku yang gedik tu. Keluarkan dia dari kandang, konon sebagai peneman aku. Tapi si Suri ni pulak, terlari ke sana, lari ke sini. Gedikzz sungguh! Aku panggil dia. Tengok muka aku kejap dengan mata dia yang bersinar dan besar itu, kemudian dia berlari2 dan mengiau2. Haishhh..buat aku terasa lain macam sahaja.

Ah, tak ada apalah. Inilah penangannya aku yang suka menonton dan membaca kisah seram. Sudahnya terbawa2 padahal tak ada apa2 pun..Hiks!

Thursday, October 04, 2012

Pemandangan yang tidak enak dipandang pepagi buta

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hari ini, pukul 6.45pagi aku dah tercongok kat opis. Apa aku buat pepagi nih? Hee nak singgah ke rumah mak rasa macam alang2lah pulak. Kang sampai rumah mak, siap2 (makeup2 je..siap2 dr rumah dah) setengah jam kemudian nak keluar balik. so aku ambik keputusan lepak jelah kat kawasan opis ni.

Semalam aku sampai waktu begini juga. Tanpa rasa was2 aku keluar dari kereta dan mengemas kereta. Kemudian lepak kat kedai mamak bawah ni layan roti canai sensorang (wahh..kesiannya) tapi okaylah juga sbb tk ramai org.

Masuk ke pejabat yang pintunya belum dibuka itu (lewat jalan belakang-store!) Uncle yang kerja di bawah sudah sampai awal2, katanya padaku:-

"You kalau mau kemas kereta, jangan buka pintu kereta. Kemas dari dalam sahaja. Bahaya!"

Aku mengiakan.

Petang tu, barulah aku faham maksud uncle itu. Aku diberitahu oleh seorang teman bahawa tempat ni bukan selamat sangat. Pagi2 orang tak ramai. Dah banyak kejadian berlaku. Ragut, kecurian kereta. Baru2 ni pulak, kedai runcit kat bawah ni (selang 3 buah office) kena rompak seawal jam 7.30pagi! Bayangkan kedai itu terletak bersebelah dgn kedai makan yang sentiasa sibuk. Haish..org sekarang dah tk peduli semua tu.

Pagi ni pulak, sampai di pejabat, nak parking kereta ada pulak 2 org mamat India berbisik2 di sebelah kereta aku. Mereka mengutip2 batu di kawasan taman. Aku cuak jugak. Mujur uncle kat bawah ni dah sampai. Dia tunggu aku di luar kereta dan kami berjalan bersama. Fewhhhhh...

Aku katakan kepada uncle ni aku nk minum. Manakala dia terus ke pejabat. Aku order air kopi O dengan nasi lemak. Kemudian melihat orang di kedai itu yg terjenguk2 keluar aku dah rasa lain macam. Beberapa orang wanita yang sedang berjoging juga tidak mahu melintasi kawasan kedai. Aku hairan juga. Kemudian bertanya kepada pelayan kedai.

"Ada orang bergaduh ke?"

"Yalah. Depan sana."

Patutlah bunyi bising. Bertengkar apa, aku pun tidak tahu. Tapi terus terang aku katakan, aku mmg takut kalau melihat org India bergaduh. Mereka ini sangat berani.

Akhirnya aku bungkus sahaja nasi lemak. Setelah menghabiskan kopi terus aku masuk ke pejabat. Duduk off layan fesbuk lagi baik heee...

Wednesday, October 03, 2012

Siapa dia? owhhh Shila Amzah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hebohlah orang memperkatakan tentang Shila Amzah yang sudah mengharumkan nama negara tu kan? Sana sini orang bercerita. Tapi memang pun Shila Amzah ni sangat berbakat. Aku memang dah suka tgk dia semasa di awal kemunculan dia dulu. Suaranya memang bagus. Tapi yang aku nak cerita pada entri kali ini adalah:-....

Suatu pagi bos masuk ke dalam bilik kami

"Eh yani, you ada tengok youtube tak?" tanya CEO merangkap HOD aku.
"Yang mana bos?" Jawabku. Macamlah aku ni selalu sangat layan youtube kan.
"Itu, yang budak perempuan yang buat persembahan di Shanghai." katanya. (setelah dialih ke bahasa melayu)
"Siapa itu..Shila..Amzah." perlahan2 bos aku menyebut nama Shila.
"Owh that girl. Ya..hebat kan dia?"
"Yalah, suara dia sangat bagus." puji bos aku.

Aku tersenyum. Bangga juga.
Kemudian, seorang pengurus yang berada di dalam bilik ini turut bersuara.

"You ada tengok tak dia menyanyi lagu cina?" tanya pengurus itu.
"Ada, best kan?" ujarku.
"Yalah. You tahu sebutan mandarin dia sangat bagus! Even Siti Nurhaliza pun ada menyanyi lagu mandarin tapi sebutannya tak berapa. Tapi ini Shila Amzah sangat bagus! Bahasa English dia pun bagus. Suara pun bagus. No wonder dia boleh menang."

Sekali lagi aku tersenyum. Bos aku dan pengurus ini berbangsa cina. Sebabnya rata2 orang yang berbangsa lain kurang kenal dengan penyanyi melayu. Bila mereka sudah mengenali dan mengetahu tentang kehebatan penyanyi melayu ni, bermakna satu kebanggaan buat penyanyi itu sendiri.

Apapun tahniah dik Shila!!

 

Hari yang gelap, kini sudah terang

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Hari ini hari ke-3 aku sampai ke opis seawal jam 6.50 pagi. Huhu awalnya kan? Apa yang aku buat? Bukannya pintu pejabat bukak pun pepagi  ni?

Hee..minggu ini bermulalah marathon pagi untuk aku. Bukanlah aku ni tak bangun pagi, tapi pepagi tu dah bersiap untuk ke pejabat. Mungkin biasa bagi orang lain waima encik suami pun tapi tidak biasa bagi aku. Apapun alah bisa tegal biasa. Lama2 nanti biasalah tu.

Selalunya, seawal jam 6 pagi mmg aku dah bangun, menyediakan air hangat untuk encik suami dan solat Subuh. Tapi sekarang ni aku kena latih diri aku untuk bangun setengah jam lebih awal dari biasa: maknanya jam 5.30pagi. Mai aihhh boleh ke ni? Sedangkan aku ni jenis yang bukan tidur malam awal sangat. Kalau sebelum kahwin, jika jarum jam belum melebihi angka 12 mmg mata ni tak ngantuk pun. Sejak berkahwin rutin tu agak berputar sikit namun tetap angka tu melewati jam 11 jugak. Sudahnya berapa jam aku tidur? Huuu...tk elok untuk kesihatan dan kecantikan, cewaaahhhhh...!!

Aku dah cuba sedaya mungkin mengikut rentak encik suami. Bangun, solat dan mandi. Tapi seringkali juga encik suami mendahului aku. Psttt kenapa ya? Perempuan ni memang bersiap lambat ke? Taklah jugak kan sebabnya aku hanya memakai baju untuk kerja dan menyarung tudung serta menyembur sedikit wangian sahaja. Make-up2 nantilah apabila sampai kat opis ataupun kat rumah mak yang jaraknya agak dekat dengan pejabat, namun tetap juga encik suami akan berkata :-

"Cepat, dah lambat ni!"

Fewwwwhhhh...habis tu aku nak bangun jam berapa ni?
 

Aryanie Aleem Template by Ipietoon Cute Blog Design