Friday, September 24, 2010

Jamuan Raya

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Hari ini, opis ada buat makan-makan sikit sempena hari raya. Kami dah bahagi-bahagikan tugasan di antara kami. Aku memilih memasak pasta goreng. Itu sahaja yang terfikir sebab budget pun dh lari hehhe.. Duit raya untuk anak-anak buah pun belum kubagi. Ada yang dah menuntut tu...

Sakinah:  " Acik, Inah dah bagi acik duit raya. Mana duit raya untuk Inah?"

Aku: "Haa??? (terkedu sekejap. hehe..sakinah mmg kiyut, dia bagi aku duit raya RM2). Acik pun kena bagi jugak ke?

Sakinah: "Yalah sebab Inah dan bagi acik."

Aku: Sambil tersenyum "Okay!"

Hahaha, sakinah baru berumur 5 tahun tapi sangat pandai mengambil hati. Sampai sekarang pun aku belum bagi lagi. Tunggu ya wahai anak2 buahku. Gaji ni acik bagi korang duit raya.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Berbalik pada cerita tadi, hehe seawal jam 6 pagi aku dah bangun dah. Tapi malam sebelumnya mata ni tak boleh nak lelap. sehingga jam 3 pagi pun aku masih tak tidur. 

Alhamdulillah pasta yang aku masak boleh tahan rasanya. 

Tapi aku rasa tak sihat sebab tak cukup tidur. Tetiba rasa cam nak pitam pulak ni.. huhu.. malam nanti nak cover tidur yang tak cukup tu...ngeeee....

Wednesday, September 22, 2010

Puasa Syawal dan puasa ganti?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hari ini aku tak berpuasa. Wah, jeles ayahku dah abes buat puasa 6, mak pula lagi 1 hari. Aku? Hehehe..biarlah rahsia. 

Kalau tahun2 yang lepas aku selalu buat puasa ganti dulu kemudian baru buat puasa 6..waaa....kena kuat semangat dan kena pandai bahagi masa supaya cukup puasa tu dalam bulan Syawal.

Bulan Ramadhan hari itu aku menonton rancangan Tanyalah Ustaz yang membincangkan soal berpuasa. Menurut Ustaz, buatlah puasa 6 dulu kerana waktu masa terhad sedangkan puasa ganti kita ada masa setahun (sebelum tibanya puasa berikutnya) untuk mengganti. (Tapi alangkah baiknya kalau kita (khususnya kaum wanita) mengganti puasa wajib yang tertinggal secepat mungkin kerana kita tidak tahu bila ajal akan menjemput). Wah, lega aku mendengarnya. Hehehe bukan apa, memang payah nk membahagi masa atau lebih afdal dikatakan tak tahan godaan hehehe..jemputan rumah terbuka di sana sini..

Satu persoalan yang mungkin berlegar di minda kita semua, bolehkah puasa 6 disatukan? Ada bermacam2 pendapat. Tapi aku mengikut pendapat haruslah diasingkan antara wajib dan sunat. Puasa 6 hukumnya sunat dan puasa ganti adalah wajib bagi kita.  Di samping mendapat pahala, aku rasa secara tak langsung kita dapat menyihatkan badan dengan berpuasa ni. Selagi berkemampuan, tiada masalah kan? 


Monday, September 20, 2010

Yang Terindah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Lama juga tak menjenguk blog..hurmm..lappy wat hal pulak..dunnu y..bengang gak

Since last week kitorg 1 family dah start berpuasa 6. Aku baru je dapat buat 3 hari disebabkan jemputan raya yang harus diutamakan. Ingat lepas tu nak terus je sambung puasa ganti seperti tahun-tahun yang sudah. Senang bila dah ganti awal2 ni.

Hari ini first day datang opis setelah lebih dari seminggu bercuti. Hehe...nasib baik ada balance kuih raya yang tinggal, dapatlah jugak aku bawa ke opis. Banyak keje yang nak kena siapkan tapi okaylah mood pun bahagia je hari ini.. Alhamdulillah.

Last friday aku menjemput seseorang dinner kat rumah since mak pun dah sibuk bertanya. Bukan tidak pernah dia datang beraya di rumah cuma kali ini keadaannya berbeza sedikit. Maka, dia pun datang beraya (seorang diri hehehe...berani kan?) Hehehe..bukanlah keluarga aku nak  buat apa-apapun cuma semangat dia yang dtg bersendirian je yang mengagumkan.

Dinner berjalan lancar macam biasa..alhamdulillah. Kemudian kami satu family memotong kek yang dibawa oleh si dia. Anak-anak buah pun sudah berkumpul menghadap kek itu dengan riak wajah yang tidak sabar. Sebelum nak potong kek tu, anak2 buah sibuk menyanyi : - 

"Selamat Hari Raya"..mengikut muzik lagu harijadi. Haha...so cutelah dorg tu. Anyway, memang enjoy malam tu..hari yang terindah....

Pssttt...gambar2 raya boleh dilihat di laman fesbuk... gambar kek will update later since my nephew pinjam kamera tak pulangkan lagi....sigh...(dh letak pics)

Wednesday, September 15, 2010

T-Shirt...lalala

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hehehe..rasa nk tunjuk je kat boss. Apa agaknya reaksi dia bila tgk tulisan kat belakang baju ni

Semalam teman kakakku yang selalu membuat visual di Istana Budaya datang berhari raya ke rumah. Katanya dia dari pejabat, yang tidak jauh pun jaraknya dari rumahku. 

Yang paling best..dia datang beserta barang untuk aku dan kakakku.. nak tahu apa barangnya?

TADAAAA!!!!!!!!!!



T-shirt Uda & Dara & Cuci2 the musical. 

Cuci2 the musical 2 ni aku tk tgk sbb dh tgk yang pertama. Aku rasa yg pertama jugak yg best sebab gengnya lengkap. Uda & Dara? Huhu leh baca kat previous n3..

Apapun Thanks Daun Keladi Danny Ho..

Bertemu Kembali

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Hari ini, detik ini masuklah raya ke-6 sudaaa kita berhari raya. Terasa pantas masa berlalu..seakan baru sahaja kita berpuasa rasanya.

Raya aku? Alhamdulillah, meriah seperti biasa. Cuma tahun ni terlebih meriah kut sbb ada juga kengkawan yang tak balik beraya, maka dapatlah aku beraya ke rumah mereka..hehehe.. bukan apa, selalunya raya aku di Kuala Lumpur sunyi sahaja. Paling2 rutin biasa, ke rumah sedara-mara sahaja.

Raya pertama memanglah rumahku akan dikunjungi oleh sanak saudara, tanpa putus sehingga ke malam..syukur. Malam raya pertama tu, harus ke rumah makcik di kampung medan. Hanya aku dah kakak sahaja yang ke sana sementara parents di rumah melayan tetamu. Kejam? Hehehe..tklah. Segalanya dh disiapkan awal2 termasuk angpau raya dariku untuk anak2 saudara yang singgah sepanjang ketiadaanku.

Raya kedua begitu juga..ada sedara yang datang berhari raya. Cuma malamnya langkah kakiku panjang sedikit kerana berhari raya di rumah kawan (hehe hanya selang beberapa meter je pun) setelah mereka berhari raya di rumahku.

Raya ke-3..hehehe barulah boleh berjalan. Destinasi? Gombak. 4 buah rumah sekaligus disinggahi dalam masa sehari itu. Sewaktu ke rumah saudara di Taman Harmoni, kami melalui hadapan rumah arwah Sosilawati Lawiya (jutawan kosmetik yang dibunuh kejam). Al-fatihah ke atas rohnya dan 3 yang lain..amin.
Sewaktu melintasi rumah arwah, kami lihat ada sekumpulan wartawan yang duduk berlonggok di pintu pagar rumah arwah. Mungkin menanti waris arwah membuat penampilan utk ditemuramah. 

Raya ke-4..haaa, g tgk wayang kat Sunway Pyramid bersama anak2 buah dan kwn2. Cerita? Senario Asam Garam. Okaylah tapi jalan cerita kurang mencabar sangat dan yang peliknya kenapa wahid tak ada? Rasa mcm tk lengkap pulak nk disebut 'senario'.

Raya ke-5..g hospital. Destinasi? General Hospital. Pergi temankan mak untuk appoinmentnya. Aku rasa sistem di GH lebih bagus dan friendly berbanding di UH. Sebabnya tak perlu nak ke sana ke mari untuk membuat appoinment. Selepas mendaftar terus ke bilik rawatan. Lagi satu, doktor yang sama juga memeriksa  ibuku berbanding di UH, setiap kali appoinment, setiap kali bertukar doktor yang sama. Dan setiap doktor itu akan bertanya "makcik sakit apa?" Aduhh..itulah sbbnya nk berjumpa dengan doktor. Nak periksa sakit apa? Bukankah tugas seorang doktor itu memeriksa dan memberitahu sakit kita setelah bergelen2 darah diambil? Kemudian appoinment2 diatur entah sampai bila nk tamatnya. Alhamdulillah tadi di GH terus dapat tahu resultnya, mak tinggi kolestrol. Hmm dah agak dah pun. yang lain2 syukur okay. Cuma next appoinment nk check keadaan jantung ibuku yang sering diadu olehnya sentiasa 'berdebar-debar'. Hopefully lepas ni mak akan berpuas hati.

Next agenda? hmm.. tk pasti lagi. Cuti aku pun masih panjang rasanya. Next monday baru start keje... 

Ada sesiapa nk jemput aku ke rumah terbuka? Sangat dialu2kan..

~~~ MISS U..... ~~~

Wednesday, September 08, 2010

SALAM LEBARAN

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Tinggal lagi 2 hari sahaja (insya Allah) nak menjelangnya hari raya. Esok, aku dah mula bercuti. Nk buat persediaan terakhir sebelum Ramadhan menutup tirainya. Rumah tu nasib baik juga awal2 dah mula kemas sikit2. Ada pulak spekulasi mengatakan esok (khamis) raya..hurmmm... Jangan cepat percaya, apapun kita tunggu pengistiharannya malam ini. 

Sejak dari semalam mood aku sengal sikit. Dahlah semalam mengisi borang, entah macamana aku boleh mengira terlebih pulak decimal pointnyer. Hehe, kalau satu bahagian je tak apa, ini kesemuanya.. mau pengsan boss aku nk menyain borang itu. Sudahnya aku kena gelak...ekekek..

Di kesempatan ini, aku nak ucapkan SALAM LEBARAN utk semua umat Islam di dunia ini. Semoga segala amalan yang dilakukan di bulan Ramadhan diterima oleh Allah dan berterusan beribadat kepadaNYa. Kepada yang pulang ke kampung, berhati2 di jalanraya.

SALAM LEBARAN. MAAF ZAHIR DAN BATIN

Tuesday, September 07, 2010

Aperper jelah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Pernah tak korang mengalami satu perasaan di mana korang rasa sangat diabaikan? 
Aku pun tak tahu macamana nak menghuraikan dengan lebih lanjut tapi itulah yang aku rasakan sekarang ini. Atau aku sendiri yang merasakan begitu? Kenapa tak boleh jadi seperti orang lain? Kenapa tak boleh nak berkominikasi macam orang lain? ~~ sigh~~

Terkadang terfikir jugak, patut diteruskan atau tunggu sahaja seperti bulan jatuh ke riba? Atau sepatutnya aku yang harus mulakan dulu?

Pening memikirkan perkara ini. Kalau nak buat derk je tanpa ambil peduli, rasa tak tenteram hati ini. Tapi....sigh...memanglah aku tak tahu nak kata apa sekarang ni....Biarkan masa menentukan segalanya??? Mungkin itulah yang sebaiknya..

Aktiviti

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Inilah rupanya kuih seaweed aku.

Lama jugak aku biarkan blog ini berhabuk. Kesibukan melanda plus kemalasan. 

Lagi berapa hari aje lagi umat Islam akan menyambut Hari Lebaran. Persiapan raya? Hurm, cukuplah ala kadar sahaja. Tahun ni seperti tahun2 sebelum, kami beraya di sini sahaja, kekadang bosan juga. Pernah juga ajak family bercuti tapi kata emak time inilah saudara mara nak bersua muka. Apakan daya..

Budget duit raya seperti biasa jugalah. Tidak lebih dan tidak kurang. Kalau ikutkan hati aku, nak bagi cokelet sahaja setiap anak2 yang datang, okay tak? Terasa kedekut tak? Okaylah kut.... hehehehe..

Tahun ini solat terawih hampir penuh juga jika tak ada undangan berbuka di luar. 

Kuih raya? Hurm sebelum raya tu dah planning nak buat kuih itu kuih ini tapi akhirnya tinggal angan2 sahaja kerana kekangan masa. Kuih yang sempat aku buat hanya popia seaweed je. Ingat nak buat candy kelapa tak tahulah sempat ke tak ni. Alah, tak apalah ada backup (kuih tunjuk) yang aku beli melalui kengkawan.

Jahitan labuci.

Tahun ini sebenarnya tak mahu lagi nak buat jahitan labuci tapi di sebabkan last minit ada permintaan okaylah aku laratkan juga. Penat woooo pinggang bila duduk menjahit labuci ni.. Baju sendiri? Hurmm..beli sahaja di kedai...

Friday, September 03, 2010

Ramadhan 24, 1431H

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hari ini sudah masuk hari ke-24 ramadhan. Wah terasa cepatnyer masa berlalu. Lagi beberapa hari dah nak raya. Persiapan raya? huhu..satu pun belum ada yang terlaksana lagi. Tahun ini mak pun tak buat kuih macam selalu, maklumlah bukannya larat sangat. Aku adalah beli 3-4 jenis kuih untuk raya nanti. Baju Raya? Hurm...belum ada lagi. Nampaknya last minit jugak nak pergi cari. Harus memakai baju baru tatkala solat raya nanti.

Cadang nak buat kuih tahun ni (kuih seaweed n chipsmore) tapi entahlah macam tak ada masa je. sekarang ni nak menyiapkan jahitan manik. Huhu..terasa dah tersekat dikerongkong haishhhh....

Hari ini pun hati rasa tak tenang je. Entahlah kenapa...Sedihnyer...
 

Aryanie Aleem Template by Ipietoon Cute Blog Design